Canvis en el etiquetat energètic

eco energy

La Comissió Europea simplifica el seu sistema d'etiquetatge energètic en electrodomèstics. Per aconseguir-ho, eliminarà els graus confusos que van de la A +++ a la G, i tornarà a una escala que és, més clara per als consumidors i va de la A a la G. A més, seguirà mantenint el mateix esquema de colors, del vermell (major despesa) a verd (més estalvi). Una de les principals novetats de la normativa d'etiquetatge energètic serà que, cada 10 anys s'ha de revisar l'etiquetatge perquè s'emmotlli al gust dels consumidors, amb la qual cosa l'opinió del consumidor final és importantíssima en aquest aspecte.

La Directiva sobre etiquetatge energètic es va llançar el 15 de juliol d'aquest any. A més de dirigir aquesta norma a frigorífics, televisors, rentadores o rentavaixelles, aquesta es dirigirà concretament a 10 productes, tots ells electrodomèstics. La Comissió Europea va aprovar la primera directiva sobre etiquetatge energètic en l'any 2010. El seu objectiu era impulsar l'eficiència energètica i estimular el desenvolupament i la competència en productes més respectuosos amb el medi ambient. Tots els fabricants van estar d'acord que els seus productes, havien de ser productes de qualificació A, la més verda, la que genera més estalvi i la mes respectuosa amb el medi ambient. Per a la diferenciació d'aquests productes, es van afegir en aquell moment els graus de A +, A ++ i A +++.

El problema estava servit, els consumidors no sabien diferenciar en la seva majoria si l'A +, era millor o pitjor que la A +++. En base a aquesta confusió, les associacions s'han mogut a Brussel·les per potenciar un canvi en l'etiquetatge i així ha estat. D'altra banda, els fabricants veuen inconvenients per diferenciar a productes nous dels antics. És a dir, una nevera fabricada en 2015 amb lletra A fa una petita millora i converteix el seu nou model en 2016 en categoria C quan realment és més eficient que el model anterior amb A.

Els estats membres tenen l'obligació d'informar els consumidors sobre tots els canvis que es produiran. Llançaran campanyes de promoció i advertiran als productors que seran multats si els seus productes no estan correctament etiquetats. És com el dels preus en temporada de rebaixes. Les botigues estan obligades a posar el preu anterior i el preu rebaixat. D'altra banda, s'ha de promoure la creació d'incentius per augmentar productes de classe A, en comptes de penalitzar amb impostos sobre els productes de classes inferiors.

Articles associats

 

button3 ca 310x162

button1 ca 310x162

button2 ca 310x162